top of page
Тема 1.5  Навчальний заклад та його правовий статус

План

 

  1. Історія навчального закладу

  2. Структура навчального закладу

  3. Відомі випускники навчального закладу, які проявили себе в суспільному житті

  4. Договори про співпрацю з іншими навчальними закладами професійної освіти та вищими навчальними закладами

  5. Перспективи ступеневої освіти для випускників навчального закладу

1. Історія навчального закладу

 

      Старобільський технікум  - один з найстаріших аграрних навчальних закладів. Його історія розпочинається в далекому 1892 році відкриттям ремісничо-механічного училища, яке давало робочі професії слюсаря, токаря, столяра, коваля.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

     

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      В 1998 році радгосп-технікум  реорганізовано у Старобільський державний аграрний технікум і елітнасінгосп «Роздольне».

     У 2005 році Старобільський аграрний технікум увійшов до складу Луганського національного університету, що сприяє подальшому удосконаленню навчального і виховного процесів. Якщо перший випуск 1897 року налічував 17 учнів, то тепер в технікумі близько 200 студентів кожного року здобувають спеціальності техніка-механіка, фельдшера ветеринарної медицини, організатора виробництва, технолога по виробництву і переробки продукції тваринництва, рослинництва.

   

      073 «Менеджмент»

      201 «Агрономія»

      204 «Технологія виробництва та переробки  продукції тваринництва»

      208 «Агроінженерія»

      211 «Ветеринарна медицина»

 

   Вся діяльність коледжу спрямована на зростання якості освіти, що надається нашим студентам.

 

     2. Структура навчального закладу

     Коледж з його структурними підрозділами функціонує як єдиний навчально-виробничий комплекс.

     Структурні підрозділи коледжу створені відповідно до законодавства й основних завдань діяльності коледжу і функціонують згідно з окремими положеннями, що розробляються і затверджуються директором.

Основні структурні підрозділи коледжу:

  • відділення денної форми навчання: агрономії, землевпорядкування та організації виробництва. Керівництво відділеннями здійснюють завідувачі. Завідувачів відділень призначає на посаду директор коледжу за поданням педагогічної ради коледжу з числа педагогічних працівників, які мають повну вищу освіту і досвід навчально-методичної роботи. Завідувач відділення забезпечує організацію навчально-виховного процесу, виконання навчальних планів і програм, здійснює контроль за якістю викладання навчальних предметів, навчально-методичною роботою викладачів;

  • предметні (циклові) комісії, створюються для проведення виховної, навчальної і методичної роботи з однієї або декількох споріднених дисциплін.

     Голови та склад  циклових  комісій  затверджуються  наказом директора терміном на один навчальний рік;

  • підрозділи для забезпечення навчально-виховного процесу та соціально-побутових умов (навчально-дослідне господарство,  бібліотека, спортивний комплекс, їдальня, гуртожиток та ін.);

  • для проведення навчальної, дослідницької, творчої та гурткової роботи створюються кабінети та лабораторії, передбачені навчальними планами.

    

      Коледж у своєму складі може мати: підрозділи перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, лабораторії, навчально-методичні кабінети, заклади культурно-побутового призначення, виробничі майстерні і цехи, машини та знаряддя, які забезпечують навчальну, виробничу і господарську діяльність та інші підрозділи, що надають платні послуги, діяльність яких не заборонена чинним законодавством.

      До складу коледжу можуть входити професійно-технічні училища, ліцеї, гімназії, спеціалізовані школи та ін. Структурні підрозділи коледжу безпосередньо підпорядковані директору, який призначає керівників підрозділів, кандидатури яких розглядаються на адміністративній раді. Директор визначає порядок фінансово-господарської діяльності, структуру управління та умови використання навчально-матеріальної бази, що належить коледжу.

     

3. Відомі випускники навчального закладу, які проявили себе в суспільному житті

 

     Олексій Мячеславович Данілов (нар. 7 вересня 1962, Красний Луч, Луганська область) – український політик, секретар РНБО. Голова Ради експертів з питань енергетичної безпеки.

     Протягом 1994—1997 років Данілов перебував на посаді міського голови Луганська. Після виборів президента України 2004 року нетривалий час очолював Луганську ОДА. Був заступником голови Партії вільних демократів та членом ВО «Батьківщина», від якого був обраний народним депутатом (V скликання).

 

4. Договори про співпрацю з іншими навчальними закладами професійної освіти та вищими навчальними закладами

 

    Проєкт USAID “Економічна підтримка Східної України” вітає Луганський національний аграрний університет.

   Проєкт USAID “Економічна підтримка Східної України” (Проєкт USAID) вітає партнера – Луганський національний аграний університет (ЛНАУ) –  з отриманням гранту від Європейського Союзу на суму 780 тисяч євро.

    На початку  2019 року Проєкт USAID почав розвивати співпрацю з ЛНАУ. За цей час разом ми створили лабораторії ветеринарної медицини та харчових технологій, мережу приймальних комісій та консультаційних пунктів в структурних підрозділах університету в Луганській та Донецькій областях. В рамках гранту допомогли придбати і встановити нову офісну, комп’ютерну техніку, ліцензійне програмне забезпечення та  IT обладнання, меблі для аудиторій. Ця допомога покращила дистанційне навчання в університеті у часи карантину, співпрацю різних структурних підрозділів між собою, зміцнила  позиції університету серед інших навчальних закладів Сходу України і допомогла створити гарні умови, аби молодь навчалася вдома, не виїжджаючи далеко за межі області, та працевлаштовувалась на підприємства Сходу України.

     “Проєкт USAID “Економічна підтримка Східної України” вітає ЛНАУ з отриманням такої значної допомоги від Європейського Союзу, яка безсумнівно посилить зусилля університету у відновленні та модернізації їх освітніх програм, розвине його потенціал у розширенні сільськогосподарських послуг та дослідженні приватного сектору, а також більш повно залучить студентів до життя університету. Мені приємно, що попередня та поточна підтримка Проєкту USAID ЛНАУ стала одним з факторів, які Європейський Союз взяв до уваги при ухваленні рішення щодо надання грантової допомоги. Я впевнений, що підтримка, надана ЄС та Проєктом USAID, збільшить можливості університету. Вся наша співпраця  з ЛНАУ за останні два роки говорить про те, що ЄС знайшов собі на Сході України нового сильного партнера в напрямку освіти”, – сказав директор Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” Майкл Піллсбері.

     Щоб покращити зв’язок університету з аграрним бізнесом, Проєкт USAID працює над залученням кращих експертів для впровадження магістерської програми “Агрокебети” в університет. Ця програма надасть можливість студентам навчатися за оновленою практико-орієнтованою програмою, отримати менторський супровід менеджерів успішних агрокомпаній України та пройти практику на підприємствах.

     Усі ці зусилля спрямовані на підвищення якості освіти, урахування потреб роботодавців при навчанні молодих спеціалістів та підвищення рівня конкурентоспроможності випускників ЛНАУ на ринку праці. 

      Віримо, що спільними зусиллями разом з нашими колегами з ЄС сприяємо зміцненню освіти Сходу України і надаємо доступ до перспективних аграрних професій.

 

5. Перспективи ступеневої освіти для випускників навчального закладу

 

      Організовано повноцінний навчальний процес на базі відокремленого підрозділу ВСП «Старобільський фаховий коледж ЛНАУ» для студентів освітнього рівня «бакалавр» зі скороченим терміном навчання шести факультетів: факультет харчових технологій, факультет механізації сільського господарства, факультет ветеринарної медицини, біолого-технологічний, агрономічний та економічний факультети.

 

     Спеціальність 208 Агроінженерія

     Освітньо-професійна програма Агроінженерія

     Рівень вищої освіти - Бакалавр

     Рівень вищої освіти - Магістр

Питання для самоконтролю                   Тести 

IMG_5346.JPG

    Відтоді багато чого змінилось, не один раз учбовий заклад був реорганізований з метою подальшого удосконалення підготовки спеціалістів сільського господарства. В 1929 році профтехшкола перетворена в індустріальний технікум, а в 1931 році він став технікумом механізації сільського господарства з чотирирічним строком навчання.

IMG_5347.JPG

   Після війни необхідно було відроджувати зруйновану країну, і в 1948 р.  в Старобільську з’явилась школа керівних кадрів колгоспів, яку в 1956 році ліквідували і був утворений  шляхом з’єднання останньої з технікумом механізації – Старобільський сільськогосподарський технікум.

IMG_5362_edited.jpg

   Питання забезпечення та підвищення якості підготовки фахівців є одним з найактуальніших всієї системи освіти держави. З цією метою в 1964 році на базі елітно  насіннєвого  господарства № 123 і Старобільського сільськогосподарського технікуму був створений по суті новий навчальний заклад – Старобільський радгосп-технікум, директором якого з 1968 по 1996 рр. працював І.А. Півень, за цей період під його керівництвом удосконалювалась матеріальна база, змінилась географія розташування, створена нова учбова база, побудований студентський учбовий комплекс, головний і лабораторний корпуси, гуртожитки, стадіон та інші об’єкти.

IMG_0150.JPG

    З 2019 року ВСП «Старобільський коледж Луганського національного аграрного університету».

   З 2020 року ВСП «Старобільський фаховий коледж Луганського національного аграрного університету».

   За роки свого існування технікумом підготовлено більше 22 тисяч кваліфікованих спеціалістів для агропромислового комплексу України.

    Сьогодні фаховий коледж сучасний навчальний заклад, де здобувають освіту близько 700 студентів на денній та заочній формах навчання. Коледж готує фахівців для аграрного сектору економіки за спеціальностями:

Якорь 1
Якорь 2
Якорь 3
Якорь 4
Якорь 5
bottom of page