top of page
Тема 3.2  Організація самостійного навчання

План

 

  1. Основні правила організації самостійної роботи студентів.

  2. Робочий режим студента.

  3. Робоче місце студента.

  4. Види самостійної роботи та її планування.

  5. Контроль та оцінювання самостійної роботи.

1. Основні правила організації самостійної роботи студентів

 

     Основні правила організації самоосвіти.

  • систематичне читання і звернення до авторитетних джерел (на паперових, електронних носіях);

  • аналіз матеріалу джерел, перевірка їх на практиці;

  • прослуховування лекцій, докладів в установах, до яких особа не залучена офіційно;

  • використання порад фахівців заради підвищення власних знань чи майстерності;

  • дослідницька діяльність після досягнення певного рівня освіти, експерименти, моделювання, праця помічником під керівництвом освіченого фахівця тощо.

 

      Особливості організації самостійної роботи студентів:

 

    Якісна освіта є запорукою майбутнього країни, важливою складовою її національної ідентичності та державного добробуту. Державна національна програма "Освіта. Україна XXI ст." визначила стратегію розвитку освіти в Україні, пріоритетні напрями та шляхи створення системи безперервного навчання.

     Реформування сучасного українського суспільства супроводжується загостренням соціальних проблем. В сучасних умовах ринку праці та особливостей працевлаштування, зростають вимоги до професійної компетентності випускників, що обумовлює якісно нові форми та методи вищої освіти, спрямовані на створення цілісної системи безперервної освіти, на розширення сфери самостійної діяльності студентів, які формують навички самоорганізації та самоосвіти.

     Відповідно до Положення "Про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах", самостійна робота студента є основним засобом засвоєння студентом навчального матеріалу в час, вільний від обов'язкових навчальних занять.

      Розширення функцій та зростання ролі самостійної роботи студентів не тільки веде до збільшення її обсягу, а й обумовлює зміну у взаємовідносинах між викладачем і студентом як рівноправними суб'єктами навчальної діяльності, привчатимуть його самостійно вирішувати питання організації, планування, контролю за своєю навчальною діяльністю, виховуючи самостійність, як особисту рису характеру.

    Цілеспрямована сукупність дій студента під керівництвом викладача на основі використання засобів супроводу навчального процесу передбачає самостійність - можливість здійснювати самостійну роботу на основі формування якостей рефлексивного керування.

     Самостійна робота є одним з найважливіших компонентів освітнього процесу, що передбачає інтеграцію різних видів індивідуальної та колективної навчальної діяльності, яка здійснюється як під час аудиторних, поза аудиторних занять, без участі викладача, так і під його безпосереднім керівництвом. У контексті сучасної системи навчання самостійна робота домінує серед інших видів навчальної діяльності студентів після практичної підготовки (може становити від 15 до 55%).

   Самостійну роботу студентів при вивченні дисциплін навчального плану у коледжі з використанням інформаційних технологій необхідно організувати як цілісну систему:

  • використання освітніх сайтів;

  • роботи з електронними виданнями;

  • виконання індивідуальних завдань на основі використання ІКТ;

  • поточної атестації за допомогою електронного тестування, як однієї із форм організації контролю за самостійною роботою студентів, бо вона виноситься на підсумковий контроль разом з навчальним матеріалом.

 

2. Робочий режим студента

 

   Вирішальним чинником наукової організації праці, пов'язаної з розумовою діяльністю, є раціональне використання бюджету часу за умов систематичного удосконалення техніки праці. Розумова праця потребує великих затрат психічної енергії, а для її поновлення необхідно чергувати працю з відпочинком та змінювати форми розумової праці.

    Велику роль у поновленні енергетичних ресурсів відіграє режим праці та відпочинку. Слово "режим" у перекладі з латинської та французької означає управління. Режим дня – це встановленні
порядок тривалості та чергування праці з відпочинком протягом доби, а також харчування, сну, дотримання правил особистої гігієни. Це загальний ритм життя і діяльності студента, що враховує
закономірності ритмів його організму і специфіку праці.

     З позиції фізіології регулярність чергування певних моментів режиму дня забезпечує встановлення ритму в діяльності організму і рефлексу на певний час.

     Режим дня відображає ритмічність фізіологічних процесів в організмі.

    З позиції гігієни певна тривалість праці, правильне чергування різних видів діяльності, раціональне харчування, повноцінний сон, підвищення рухової активності забезпечують не лише високу працездатність, а й успішний розвиток особистості.

     З погляду психології праці режим дня сприяє формуванню навичок, звичок, установок, які організовують працю і відпочинок, харчування і сон, забезпечують відповідну адаптацію організму, його пристосування у просторі і часі. Свої вимоги до режиму дня мають також соціологія та економіка праці, тобто режим дня — це цілісне, комплексне явище, яке формується з урахуванням відомостей всього комплексу наук про людину і організацію її праці.

      Обов'язковим елементом розпорядку дня є достатній сон, при цьому слід враховувати, що тривалість сну для різних людей і різного віку неоднакова. Важливими також є: ранкова гігієнічна гімнастика — зарядка, тривалістю не менше 20 хвилин; регулярне помірне харчування; прогулянки на свіжому повітрі, тривалістю до години. У процесі відпочинку слід передбачати читання художньої та періодичної літератури, відвідування театрів, виставок, перегляд кіно та телебачення, у вихідні дні — обов'язкові тривалі прогулянки.

    Таким чином, успішне вирішення проблеми часу для студентів вимагає, насамперед, чіткого планування робочого дня, що сприяє підвищенню ефективності розумової праці.

    Слід пам'ятати, що на самостійну індивідуальну працю слід витрачати щоденно 3—4 години, при цьому необхідно робити п'ятихвилинні перерви через кожні 45 хвилин занять. Найдоцільніше виходити на прогулянки у період з 14 : 00 до 16 : 00, оскільки у цей проміжок часу працездатність найменша. Найбільша працездатність припадає на ранкові години (з 8 : 00 до 12 : 00) і на вечірні (з 17 : 00 до 19 : 00). Найбільш продуктивні дні тижня — вівторок, середа, п'ятниця, непродуктивні — понеділок і четвер.

    Індивідуальна робота, яка має оптимальний характер, містить такі етапи: підготовчий, основний та перевірний.

    Підготовчий етап — це психологічне налаштування на глибоке розуміння і міцне засвоєння знань. Основний етап — сам процес виконання завдання, що в свою чергу включає:

  1. сприймання й усвідомлення мети та завдань індивідуальної роботи, орієнтацію в матеріалі;

  2. подальше осмислення матеріалу (поділ його на смислові частини, виокремлення головного,

  3. з'ясування незнайомих понять, термінів, установлення взаємозв'язку з тим, що вивчалось раніше.

  4. закріплення, уточнення і розширення знань (застосування різних прийомів запам'ятовування, встановлення міжпредметних зв'язків, використання додаткової літератури тощо);

  5. узагальнення і систематизацію (формулювання висновків, складання короткого конспекту з опрацьованого матеріалу, створення схем, таблиць, рисунків, конкретизація загальних положень тощо).

    

      Перевірний етап — самоконтроль (відповіді на поставлені питання, переказ подумки та вголос тощо).

     Структура оптимальної роботи ще не гарантує успіху, який багато в чому залежить від застосування певних методів і прийомів, що використовуються при цьому. їх вибір залежить від особливостей матеріалу, який опрацьовується, виду та мети завдання, а також від особистісних якостей і здатностей студента. Так, наприклад, якщо у студента домінує образне мислення, то при опрацюванні природничо-математичної інформації йому необхідно використовувати образні опори для абстрактного мислення — ілюстрації, схеми, моделі. Якщо ж переважає логічне мислення — доречно знаходити ключові поняття, опорні сигнали, складати плани, тези, конспекти.

 

     Високий рівень працездатності та ефективності праці можна підтримувати протягом робочого дня за умови наявності перерв для відпочинку у робочий час. Слід зазначити, що регламентована перерва для відпочинку ефективніша, ніж за власним бажанням. Встановлено, що одна велика перерва менш ефективна, ніж декілька перерв, що у сукупності обіймають такий самий проміжок часу.

      Найефективніші перерви, які передують зменшенню працездатності, що передбачається заздалегідь.

    Випадкові перерви, які виникають унаслідок поганої організації праці, не сприяють відпочинку, а навпаки, можуть стомлювати.

      Переключення на іншу роботу і виробнича гімнастика можуть розглядатися як форми відпочинку.

      Мікропаузи тривалістю 1—2 секунди, а то й більше, необхідні для підтримання ритму праці.

   Є декілька способів вивчення режиму дня та його окремих частин: хронометраж, само-, кіно-, відеохронометраж кращих і гірших способів і прийомів праці, що супроводжуються подальшим аналізом, узагальненнями, висновками тощо.

    Метод хронометражу використовується з метою встановлення часу, який витрачається на працю та відпочинок, харчування і сон протягом доби, а також для виміру часу, який витрачається на виконання певних дій. Мета хронометражу полягає у встановленні доцільності та ефективності використання часу, з'ясуванні наявності резервів часу, який не використовується або використовується недостатньо. Самохронометраж доцільно проводити протягом тижня, оскільки саме цей період є певним циклом діяльності студента. Протягом робочого дня робляться нотатки, фіксуючи час, що витрачається на різні види діяльності та відпочинку. Потім ці дані можна порівнювати з приблизною структурою своєї праці та відпочинку, аналізувати, узагальнювати. Можна також визначити час, який витрачає кожний студент на виконання однакових завдань, на самостійну роботу і порівняти його з нормами часу, що відводяться на цю роботу.

3. Робоче місце студента

 

       Раціоналізація робочої пози здійснюється стосовно конкретного робочого місця і змісту праці. Робоче місце — це оснащена необхідними технологічними засобами зона, в якій відбувається трудова діяльність одного працівника або групи працівників, які виконують одну роботу або операцію.

     Робоче місце поділяється на робочу зону і допоміжний простір. Робоча зона — це частина тримірного простору, обмежена рамками досяжності рук у горизонтальній та вертикальній площинах з врахуванням повороту працівника на 180° і переміщенням його вправо-вліво на один-два кроки. Саме в робочій зоні знаходяться знаряддя праці, які постійно використовуються в роботі.

     У допоміжній зоні розміщені предмети, які використовуються рідше. Робоча зона умовно поділяється на зону максимального досягання і зону оптимального досягання. Зоною максимального досягання (в горизонтальній і вертикальній площині) називається простір, обмежений уявною дугою, яку описує витягнута рука працівника при кругових рухах у плечовому суглобі. Простір, обмежений уявною дугою, яку описують пальці руки у горизонтальній або вертикальній площині при кругових рухах у ліктьовому суглобі, називається оптимальною зоною досягання. Зони досягання визначаються для поз стоячи, сидячи.

     Організація робочого місця передбачає його планування, устаткування і створення сприятливих умов праці. При цьому враховуються антропометричні (зріст людини, довжина її рухових ланок), біомеханічні (траєкторія рухів, зона досягнення), психофізіологічні (зона обзору, характер сигналів, що надходять, і розташування приладів; моторні дії і розміщення органів керування) і санітарно-гігієнічні (створення сприятливих умов виробничого середовища та організація відпочинку) вимоги. (Біомеханіка — наука, яка вивчає рухи людини з урахуванням законів механіки рухового апарату).

      Раціональне планування робочого місця має забезпечити найкраще розміщення знарядь і предметів праці та оргтехніки. Площа робочого місця має бути такою, щоб працівник не робив зайвих рухів і не відчував незручності під час виконання роботи. Важливо передбачити також можливість змінити робочу позу, тобто положення корпуса, рук, ніг. Проте слід виключати або мінімізувати всі фізіологічно неприродні та незручні положення корпуса, такі як:

  • нерухоме положення стоячи;

  • постійне або часто повторюване положення з кутом нахилу спини, який перевищує 15°;

  • зігнуте положення з поворотом корпуса тіла або положення напівсидячи;

  • часто повторюване положення з опорою на одну ногу;

  • витягування вперед або розведення рук протягом тривалого часу.

 

     Фізіологічна раціоналізація і планування робочих місць, правильно визначені розміри робочої зони сприяють зменшенню м'язових напружень працівника і створюють умови для нормальної робочої пози, що зрештою зменшує втому і підвищує продуктивність праці.

 

       Самостійну роботу студентів можна класифікувати за різними критеріями:

    1. З урахуванням на місце і час проведення, характер керівництва і спосіб здійснення контролю за її якістю з боку викладача можна виокремити:

  • самостійну роботу студентів на аудиторних заняттях;

  • позааудиторну самостійну роботу (3-4 години на день, у т.ч. й у вихідні);

  • самостійну роботу під контролем викладача - індивідуальні заняття з викладачем, особливості яких уже було висвітлено вище.

 

     2. За рівнем обов'язковості виокремлюють:

  • обов'язкову, окреслену навчальними планами і робочими програмами (виконання домашніх завдань, підготовка до лекцій, практичних робіт та різновиди завдань, які виконуються під час ознайомлювальної, навчальної, виробничої, переддипломної практики; підготовка і захист дипломних та курсових робіт);

  • бажану (участь у наукових гуртках, конференціях, підготовка наукових тез, статей, доповідей, рецензування робіт інших студентів тощо);   

  • добровільну (участь у різноманітних конкурсах, олімпіадах, вікторинах, виготовлення наочності, підготовка технічних засобів навчання).

 

      3. З огляду на рівень прояву творчості студентів виокремлюють:

  • репродуктивну самостійну роботу, що здійснюється за певним зразком (розв'язування типових задач, заповнення схем, таблиць, виконання тренувальних завдань, що вимагають осмислення, запам'ятовування і простого відтворення раніше отриманих знань);

  • реконструктивну самостійну роботу, яка передбачає слухання і доповнення лекцій викладача, складання планів, конспектів, тез та ін.

  • евристичну самостійну роботу спрямовану на вирішення проблемних завдань, отримання нової інформації, її структурування і використання в нових ситуаціях (складання опорних конспектів, схем-конспектів, анотацій, побудову технологічних карт, розв'язання творчих завдань).

  • дослідницьку самостійну роботу, яка орієнтована на проведення наукових досліджень (експериментування, проектування приладів, макетів, теоретичні дослідження та ін.).

 

4. Види самостійної роботи та її планування.

 

   1. За характером керівництва і способом здійснення контролю за якістю знань з боку викладача (з урахуванням місця, часу проведення), можна виділити:

  • аудиторну - поза аудиторну (3-4 години на день, у т.ч. й у вихідні);

  • колективну роботу під контролем викладача - індивідуальні заняття з викладачем.

 

    2. За рівнем обов'язковості:

  • обов'язкову, визначену навчальними планами і робочими програмами (виконання домашніх завдань, підготовка до лекцій, практичних робіт та різновиди завдань, які виконуються під час ознайомлювальної, навчальної, виробничої, переддипломної практики; підготовка і захист дипломних та курсових робіт тощо);

  • рекомендовану (участь у роботі наукових гуртків, конференціях, підготовка наукових тез, статей, доповідей, рецензування робіт тощо);

  • зініційовану (участь у різноманітних конкурсах, олімпіадах, вікторинах, виготовлення наочності, підготовка технічних засобів навчання тощо).

 

    3. За рівнем прояву творчості:

  • репродуктивну, що здійснюється за певним зразком (розв'язування типових задач, заповнення таблиць, моделювання схем, виконання тренувальних завдань, що вимагають осмислення, запам'ятовування і простого відтворення раніше отриманих знань);

  • реконструктивну, яка передбачає слухання і доповнення лекцій викладача, складання планів, конспектів, тез тощо.

  • евристичну, спрямовану на вирішення проблемних завдань, отримання нової інформації, її структурування (складання опорних конспектів, схем-конспектів, анотацій, побудову технологічних карт, розв'язання творчих завдань).

  • дослідницьку, яка орієнтована на проведення наукових досліджень (експериментування, проектування приладів, макетів, теоретичні дослідження та ін.).

 

      Загальною проблемою вищої освіти є зменшення кількості годин на вивчення програмового матеріалу, тому дуже часто застосовують випереджувальні завдання.

     Ці завдання спрямовані на повне або часткове попереднє самостійне вивчення студентами навчального матеріалу, який буде  висвітлюватися викладачем на планованих заняттях. Попередньо вивчений студентами матеріал можна використовувати на лекціях, семінарах у вигляді рефератів, наукових доповідей, обговорювати у процесі дискусії тощо.

     У самоосвітній діяльності (і не тільки для студента) джерелом інформації і порадником є книга, що засвідчує і латинське прислів'я: "Книжки - друзі, книжки - вчителі". Необхідним для студента є синтетичне читання — конкретне і раціональне використання часткового і суцільного читання книги.

     Останніми роками поширюється так зване швидкісне читання. Цей метод привертає увагу людей розумової праці.

     Для оволодіння навчальним матеріалом можна пропонувати студентам різноманітні методи самостійної роботи з книгою: складання плану прочитаного, складання тез, конспектування, анотація, цитування, рецензування, реферування, нотування (виписування незрозумілих слів з подальшим тлумаченням).

     Але на сучасному етапі книгу замінили інші джерела інформації, такі як ІКТ (інформаційно-комунікативні технології), а студенти є "жителями" соціальних мереж, Інтернет-простору, віртуального комп'ютерного світу.

     Поняття "інформаційні технології" порівняно нове - це система сукупності методів засвоєння знань і способів діяльності на основі взаємодії викладача, студента та засобів ІКТ (інформаційно-комунікативних технологій), спрямованих на досягнення результату навчального процесу, що сприяє розширенню дидактичних можливостей в організації самостійної роботи студентів, а саме:

  • забезпечення гнучкості навчального процесу за допомогою варіативності;

  • трансформація змісту, методів і форм навчання, організації навчальних занять, поєднання різних методик навчання для студентів різнорівневої підготовки;

  • варіювання складності та об'єму завдань, темпу їх виконання;

  • активізація навчально-пізнавальної діяльності студентів через моделювання якісно нового типу візуалізації навчального матеріалу як реальних, так і віртуальних об'єктів, процесів та явищ;

  • ігрового навчання, бо "життя-це гра...";

  • посилення мотивації і пізнавального інтересу студентів у навчанні за рахунок інноватики методів навчання, можливості індивідуалізації навчання;

  • мобільність на основі реалізація технічних можливостей комп'ютера, здійснення педагогічної корекції і безперервного зворотного спілкування та зв'язку;

  • якісні зміни навчальної діяльності в цілому та контролю (здійснення тестового контролю з діагностикою, зворотнім зв'язком і оцінюванням етапів, дистанційна освіта).

 

   Під час організації самостійної роботи студентів при використанні ІКТ реалізуються методологічні підходи:

  • диференційний, що дозволяє розширити доступність навчання, відбувається поліпшення якості навчання, впровадження інноваційних технологій, використання додаткових освітніх ресурсів, що призводить до посилення ролі самостійної роботи студентів;

  • системний, що характеризує активне використання інформаційних технологій як ефективні методи, що забезпечують не тільки системність, а й структурно-функціональний зв'язок навчального матеріалу.

    

   Інноваційні освітні технології спрямовані на те, щоб підвищити інтерес до навчання, привчити студента працювати самостійно, бути компетентним та мобільним, адаптуватися до вимог сучасного суспільства.

     Провідну роль в організації самостійної роботи студентів мають інформаційні технології, бо вони відкривають студентам доступ до самоосвіти, нетрадиційного накопичення знань через джерела

     ІКТ, розширюють можливості для творчості, неординарного підходу у вирішенні виробничих ситуацій, це не просто засоби навчання, а й якісно нові технології в підготовці конкурентоспроможних фахівців, в переході від початкового до вищого рівнів самостійності.

  

   Самостійну роботу студентів при вивченні дисциплін навчального плану у коледжі з використанням інформаційних технологій необхідно організувати як цілісну систему:

  • використання освітніх сайтів;

  • роботи з електронними виданнями;

  • виконання індивідуальних завдань на основі використання ІКТ;

  • поточної атестації за допомогою електронного тестування, як однієї із форм організації контролю за самостійною роботою студентів, бо вона виноситься на підсумковий контроль разом з навчальним матеріалом.  

 

5. Контроль та оцінювання самостійної роботи

 

       Контроль самостійної роботи студентів включає:

  • перевірку конспектів, рефератів, розв'язаних задач, розрахунків, виконаних графічних вправ, індивідуальних завдань;

  • відповіді на контрольні або тестові питання.

 

   Окрім самостійного засвоєння знань студенти мають опанувати методи аналізу, синтезу, узагальнення інформації.

    Важливим для професійної освіти є навчити студента опановувати професійну термінологію, оперувати спеціальною термінологією, аргументовано висловлювати власну думку, аналізувати факти, опанувати та вміти вести дискусію. В зв'язку з цим значення набуває самостійна робота з додатковими джерелами (глосаріями, енциклопедіями, словниками, базами даних), що забезпечує можливість зіставлення матеріалу, узагальнення, порівняння, аналізу, класифікації.

    Інша важлива проблема для студентів - відбір необхідної, змістовно цінної інформації в рамках будь-якої навчальної програми. Часто перед студентами постає проблема відсутності розуміння ступеню необхідності інформації та можливостей її застосування.

     В сучасних умовах перед педагогічними працівниками стоїть ряд завдань з метою максимального наповнення навчальним матеріалом в організації самостійної роботи студентів, зокрема-створення електронного навчально-методичного посібника, як носія навчально-наукового змісту навчальної дисципліни, який відповідає вимогам професійної підготовки майбутніх фахівців.

Якорь 1
Якорь 2
Якорь 3
Якорь 4
Якорь 5
bottom of page